mtm logo


Deze vorm van manuele therapie is een specifieke onderzoek- en behandelingsmethode, die gericht is op het functioneren van de wervelkolom. Deze methode is ontwikkeld door Jaap Marsman in samenwerking met docenten Ben Gelevert en Herman Leferink.

Het doel van de therapie is het in balans brengen van de wervelkolom door middel van subtiele gerichte mobilisering. De houding van de patiënt zal hierdoor verbeteren en de bewegingsvrijheid zal vergroot worden.

Het stellen van een diagnose is gecompliceerd. Manuele Therapie Marsman reikt daarom een specifiek eigen inzicht aan, wat in de gehele fysiotherapie gebruikt kan worden.

Een fysiotherapeut, die na de opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie volgens de methode Marsman heeft gevolgd, zal na vragen over de klachtengeschiedenis en het lichamelijk onderzoek specifieke mobilisatie technieken uitvoeren.

Manuele Therapie Marsman helpt zowel het herstellen / verminderen van de gestoorde beweeglijkheid en pijn als wel het verbeteren van vaardigheden van de dagelijkse activiteiten (werk, thuis, sport).

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die behalve pijn, gepaard gaan met slechter kunnen bewegen. De effecten van manuele therapie zijn veelal direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt makkelijker.

mtc logo


Geschiedenis

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.

Wat is Medical Taping?
Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteund het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast de behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan. Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden met kinesiotape, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, “Meridiaan Taping” en “Cross Taping”. Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept. 


Hoge kwaliteit

CureTape is gemaakt van een kwalitatief hoogwaardige elastische katoen voorzien van een antiallergische acryl kleeflaag, De ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een '24-uur per dag' behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen. De tape is waterresistent, dus douchen en/of zwemmen is gewoon mogelijk. CureTape is geregistreerd als een "medical device Class 1", voldoet aan de strengste kwaliteitseisen, is veilig in gebruik en bevat geen latex (TÜV kwaliteitskeurmerk).


De werking van CureTape
CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid.
Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.


Wanneer wordt CureTape toegepast
Het toepassingengebied van CureTape is erg breed. Behandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn of menstruatiepijn, behoort tot de mogelijkheden.


De tapemethode
Voor een optimale werking van CureTape is het van groot belang dat de tape op de juiste wijze wordt aangebracht. Mede gezien het feit dat deze tapemethode fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken is goede scholing belangrijk.


logo

Het netwerk is een samenwerking tussen trauma-chirurgen en fysiotherapeuten van het Haaglanden Medisch Centrum, het Haga Ziekenhuis en de fysiotherapeuten van Traumawerk van de Fysio Groep Haaglanden.


Doel van het netwerk

De beste zorg voor de patiënt in samenwerking met de betrokken ziekenhuizen. Om elke patiënt zo goed mogelijk te kunnen na behandelen is er regelmatig overleg en bijscholing d.m.v. casuïstiek besprekingen samen met de trauma-chirurgen. Maandelijks komt het netwerk daarvoor bij elkaar.
Hierbij wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het opstellen van richtlijnen voor de nabehandeling van bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld een heupfractuur. En het heeft als voordeel dat er makkelijk overleg kan plaatsvinden, doordat direct contact tussen de hulpverleners mogelijk is.

Trauma-fysiotherapie
Bij trauma-fysiotherapie worden patiënten begeleidt bij de revalidatie na een operatie of andere behandeling als gevolg van een trauma, zoals botbreuken en luxaties.


Trauma-fysiotherapeut
Een gespecialiseerde trauma-fysiotherapeut heeft naast de cursus trauma-fysiotherapie een intensieve opleiding gehad van trauma-chirurgen om het inzicht in de verschillende trauma’s en de mogelijke conservatieve en operatieve behandelingen te vergroten. Vanaf de operatie tot aan het behalen van uw einddoel is een trauma-fysiotherapeut de aangewezen persoon om u te begeleiden. Trauma-chirurgen zullen patiënten adviseren om naar een bij het netwerk aangesloten trauma-fysiotherapeut te gaan.


Fysiotherapie Kaapseplein

Kaapseplein 150 
2572 NJ Den Haag


Bart v. d. Boogaard

BIG 29033202004


Birgit v. Delft

BIG 39033421404